16 januari 2023

Leerlingen ISK en Eligant ontmoeten elkaar bij Buddy to Buddy Young

Leerlingen ISK en Eligant ontmoeten elkaar bij Buddy to Buddy Young

21 december 2022, 10:12  Voorlezen Onderwijs

ZUTPHEN - Vluchtelingenorganisatie Buddy to Buddy bracht dinsdag 13 december een bijzondere ontmoeting tot stand tussen anderstalige leerlingen van de internationale schakelklas (ISK) en leerlingen 5 VWO van het Eligant Lyceum. De kennismaking vormt voor 36 leerlingen de aftrap van een maatschappelijk diensttijd (MDT) die de scholieren de komende vijf maanden zelf gaan vormgeven en afronden met het behalen van een certificaat. In de Broodfabriek op Noorderhaven zagen de Nederlandse en niet-Nederlandse scholieren elkaar voor het eerst. Het aftasten oogde al snel ontspannen. Het laatste restje ijs brak danscoach Debby van dansschool Vieberink, die de jongeren met heldere stem de dansvloer op trok.

Door Meike Wesselink

“Leerlingen van het ISK en brugklassers van het Eligant Lyceum volgen hun lessen in hetzelfde gebouw. Wij hebben daar bewust voor gekozen zodat Nederlandse jongeren en jonge vluchtelingen elkaar kunnen ontmoeten. In de praktijk blijkt dat alleen nog niet zo vanzelfsprekend”, legt Ellen Kroes van het ISK uit. “Al een jaar of vier werken we heel fijn samen met Buddy to Buddy en brengen gezamenlijk ontmoetingen op gang. Ook afgelopen zomer tijdens de zomerschool hebben we allerlei activiteiten georganiseerd. Toch merken we dat de meeste ontmoetingen niet tot blijvende contacten leiden. Daarom proberen we jongeren nu op een meer duurzame manier bij elkaar te brengen. Het MDT-traject, Buddy to Buddy Young lijkt ons hiervoor heel geschikt.”

Ralph heeft net kennisgemaakt met de Oekraïense Dima en de jongens hebben meteen al een goed gesprek. “Het is niet moeilijk om elkaar te leren kennen”, merkt Dima op. “We praten over van alles, waar we vandaan komen, wat we leuk vinden om te doen en wat we belangrijk vinden. Ik vind het leuk om andere mensen te ontmoeten. Kennismaken gaat vanzelf als je je een beetje open stelt.”

Ook Ralph heeft een goed gevoel bij de match die Buddy to Buddy voor hem en Dima en alle andere scholieren zorgvuldig maakte. De jongens zijn allebei met een groepje vrienden gekomen die onderling aan elkaar zijn gekoppeld en hoewel de jongens er met zijn tweeën goed uitkomen, is het gezellig dat ze ook met de hele groep kennis kunnen maken en gezamenlijk kunnen afspreken.

Buddy to Buddy heeft er voor de jongeren een aansprekende namiddag van gemaakt. De industriële zaal van de Broodfabriek is versierd, lekkere dansmuziek staat op en stapels pizza’s worden aangesleept en dankbaar verorberd. Zonder schroom dansen de jongeren mee met de dansclinic en binnen een uur staat er al een dansje op een passende kerstbeat.

“Wat het voor de leerlingen misschien laagdrempeliger maakt is dat we om de week het negende lesuur op school mogen gebruiken”, legt Merel Hubatka van Buddy to Buddy uit. “Onderdeel van het MDT-traject is dat de leerlingen zelf iets voor elkaar gaan organiseren. Dat kan een feest zijn, een campagne voor Buddy to Buddy of een sportief evenement. Tijdens het lesuur om de week kunnen ze daarmee bezig maar we brengen ook gesprekken op gang om elkaars wereld beter te leren kennen. Ook evalueren we goed hoe de ontmoetingen verlopen want het is soms best een uitdaging om elkaar echt te leren begrijpen. Na kerst hebben we onze eerste bijeenkomst. We halen de leerlingen dan op bij het ISK en gaan samen naar het Eligant Lyceum. Afgelopen zomer zijn we gestart met Buddy to Buddy Young. We merken dat het traject meer bewustzijn maar ook mooie, blijvende vriendschappen tot stand heeft gebracht. Het is voor ons de eerste keer dat we zo’n grote groep jonge mensen bij elkaar brengen maar we hopen dat dit tot een mooie, blijvende samenwerking leidt met de scholen.

Teamleider van het Eligant Gerko Wittebrood is al net zo enthousiast over de pilot. “We hebben voor alle leerlingen van 5 VWO een informatiebijeenkomst gehouden en daarvan is deze eerste matchingsronde het resultaat. We vinden het belangrijk dat leerlingen iets goeds doen voor een ander. Jongeren zijn vaak helemaal niet bekend met vluchtelingen en horen er alleen over in de berichtgeving. Door de jongeren op een leuke en laagdrempelige manier met elkaar kennis te laten maken, hopen we deze drempel te doorbreken.”